ydrooh

 

 

Υδροροές σε υποστηλώματα, ενα θεμα που με έχει απασχολήσει αρκετα. Θεωρείται απαγορευμένη η χρήση τους από κανονισμούς σε σεισμογενείς περιοχές αλλά αποτελεί κανόνα στην Κύπρο.  Αυτή η φωτογραφία είναι από κτίριο του ΤΕΠΑΚ στη λεμεσό το οποίο προορίζεται για πολιτιστικό κέντρο του ιδρύματος, το οποίο όπως φαντάζομαι θα φιλοξενεί πολλους μελλοντικούς επιστήμονες. Το logo ανάδοχου εργολάβου είναι εμφανές στην φωτογραφία προς ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος στον τόπο μας. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει τους μελετητές, περίμενα ότι όταν πρόκειται για τέτοιας τάξης εργολάβο, κάποιος θα βρεθεί να ανοιξει το στόμα του. Μαλλον κάπου κάνω λαθος ομως, δυστυχώς. Κάποιες παραπομπές στο θέμα :

 

Και κάποιες επιπρόσθετες φωτογραφίες από τον σεισμό της Αθήνας το ’99 όπου φαίνονται οι πιθανές επιπτώσεις υδροροών σε υποστηλώματα :

 

kako2                          kako1

5 Comments

 1. Karpa

  Στη Κύπρο οι μελέτες γίνονται με τον τυφλοσούρτη.

 2. Sofos343

  Καλά, μα δεν υπάρχει κάποιος δημοτικός η κρατικός έλεγχος;
  Το ΤΕΠΑΚ δεν είναι κρατικό ίδρυμα..;

  • Odysseas

   Ανοίγεις μεγάλη συζήτηση φίλε.

   Κατάρχάς δεν είναι κάτι που περνάει από τον έλεγχο των αρχών. Θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να απαιτούν από τους μελετητές να δείξουν στα σχέδια ένα σύστημα απορρόης υδάτων και που καταλήγουν οι υδροροές. Αυτό όμως δεν συμβάινει και αφήνεται στην διάθεση του κάθε μελετητή. Πολύ λίγοι μελετητές νοίαζονται για το από πού θα περάσουν οι σωληνώσεις τους (και για ένα πιθανό αποτέλεσμα που φαίνεται στις φωτογραφίες) οπότε το αφήνουν στους εργολάβους. Οι εργολάβοι προφανώς δεν έχουν καμία εγνοια και απλά θέλουν να τελίωνουν την δουλεια και πάει λεγόντας. Ο κύριος υπεύθυνος για μένα παρόλα αυτά είναι ο μελετητής του έργου ο οπόιος έπρεπε να είχε προδιαγράψει ακριβώς την τοποθεσία των υδροροών.

 3. Odysseas

  Αγαπητή Έλενα,

  χαίρομαι που μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς. Συμφωνώ μαζι σου στο θέμα της εμπειρίας, σίγουρα είναι αναγκαία αλλά δεν αντικαθιστά και δεν υπονοεί απαραίτητα την γνώση. Και στην Κύπρο συγκεκριμένα η απαξίωση των νέων μυαλών απο τους “εμπειρους” είναι αυτό που μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς στην ευρωπαική αγορά. Δεν είναι τυχαίο οτι σε έργα αρχιτεκτονικής σημασίας τα κυπριακά μελετητικά γραφέια συμμετέχουν απο λίγο εώς καθόλου, τουλάχιστον για στατικές μελέτες.

  Τώρα όσο αφορά τον υπολογισμό των ασυνεχιών στα υποστηλώματα, αμφιβάλλω αν λαμβάνεται υπόψιν αφού είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Μάλλον θα εννοούν οτι απομειώνουν κάπως τη διατομή στους υπολογισμούς, δεν είναι όμως αρκετό. Άσε που θεωρώ απίθανο η υδροροή στο εργοτάξιο να μπει εκεί ακριβώς που θα την “υπολογίσουν” όπως επίσης πολύ σπάνια θα είναι εντελώς κατακόρυφη.

 4. Elena

  Οδυσσέα μου καλώς ήρθες στην Κυπριακή πραγματικότητα.
  Το γεγονός ότι κάποιος ενδεχομένως να εξασκεί το επάγγελμά του χρόνια δεν το καθιστά απαραίτητα έμπειρο ή πιο σωστό.
  Στην Κύπρο όλοι αυτοί οι αυτοδίδακτοι , οι οποίοι γεύτηκαν το πλεονέκτημα να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους για πολλά χρόνια, αρνούνται κατηγορηματικά να δεκτούν πως το λάθος όσα ” έμπειρα χρόνια και να το επαναλαμβάνεις” εξακολουθεί να παραμένει λάθος.

  Ωστόσο, η απάντηση που ακούμε από πολλούς μηχανικούς για το θέμα της τοποθέτησης σωληνώσεων εντός κολονών συνήθως είναι ότι ” έχει ληφθεί υπόψιν στους υπολογισμούς” τουλάχιστον από στατικής άποψης.

  Τώρα από πρακτικής άποψης και ποια προβλήματα μπορούν αν προκληθούν και να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν είναι ένα πολύυυ πιο μεγάλο θέμα..

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ two = 9